2012. június 9.

A lendkerék..

A lendkerék egy fontos alkatrész, abból is kiderül, hogy az én kocsimban mindjárt kettő is van belőle... Az, hogy ezt megpörgetni motorerőbe kerül, mellékes. De most nem ez a lényeg, hanem, hogy a beépítésre váró motorvezérlő (verseny)elektronikának szüksége van a főtengely helyzetére, így valamilyen pozíciós jeladót kell beépítenünk. Merthogy ebben a motorban még olyan buta elektronika van eredetileg aminek nincs ilyen jelre szüksége, így jeladó sincs. De nekünk most kell ilyen jel, így valahogy bele kell kendácsolnunk egy jeladót. Ennek két megoldása van, a főtengely két végén levő kilógások... Elöl az ékszíjtárcsa, ami nálunk nem jön szóba, mert ott nincs hely.

Pedig milyen jó lett volna a szíjtárcsa kihasználatlan, klímahajtó szíj részét bemarogatni, és ezt figyeltetni a jeladóval. De nem, itt sajnos nem férünk el.

Így marad a másik vég, a lendkerék. Ezt a lendkereket forgatja meg az önindító. A már említett másik lendkerék az ehhez közvetlenül kapcsolódó kardántengely másik végén van és a kuplung kezdetét jelenti. De ezt most hagyjuk, most a főtengelyen levő lendkerék a fontos. Ide kellett létrehozni páratlan számú jeladót, amik igazából most csak fémből készült tüskéket jelentenek. A lendkereket páros számú osztással kellett megfurkálni, és a furatokba belehelyezni a tüskéket, amik majd a figyelő elektronikát a vasmag elvén meghuzogatják minden egyes alkalommal amikor forgás közben elhaladnak előtte. A páratlan jeladó úgy jött létre, hogy a páros számú osztásban az egyik lyukat üresen hagyjuk... ráadásul nem mindegy hol, mert a felső holtpont előtt, vagy után kb. 70 fokkal kell lennie ennek a luknak.

És most erről ennyit tudok elmondani, mert egyrészt én sem értem jobban, másrészt pont itt tartunk... majd amikor a jövő héten a helyére rakjuk, akkor mesélem tovább...

3 megjegyzés:

Érdekes elképzelés. Én fogtam egy Motronicos (60-2) szíjtárcsát felraktam és jó.A jelfogónak megvan a gyári helye és minden faszán maradt a helyén. Neked nem lenne jobb?Szíjtárcsám lenne,ha ki akarod próbálni. Ja a vízpumpát cseréltem 164V6-ra mert úgy adta ki a szíj.

Nem fér el elől a jeladó állványa, ha a szíjtárcsánál szeretnénk figyelni... egyszerűen nincs hely...

Ennyire más a 75-é? Hát akkor viszont sok szerencsét, ez durva meló.

Megjegyzés küldése

Megosztás

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More